Per a separar els components d'una mescla homogènia s'utilitzen mètodes físics.
L'evaporació i la Cristal·lització són tècniques de separació s'usen per a separar mescles homogènies d'un sòlid dissolt en un líquid, podem deixar que s'evapore el líquid i el sòlid quedarà al fons. Aquest procediment podem fer que siga més ràpid si calfem el líquid. Aquest és el procediment que s'utilitza per a obtindre la sal a les salines. L'aigua de la mar s'estén en una gran superfície i a medida que l'aigua s'evapora va quedant la sal. Si deixem que l'evaporació del líquid es realitza molt lentament i en repòs , podem aconseguir que el sòlid forme cristalls grans, aquest procés s'anomena cristal·lització.
La destil·lació és un procediment que s'utilitza per a separar dos líquids miscibles que tenen una temperatura d'ebullició diferent, . És el cas , per exemple d'una dissolució de dos components l'aigua i l'alcohol on un dels quals(l'alcohol)es volàtil ( passa fàcilment a estat gasos). Quan es fa bullir la dissolució dins d'un matraç, el component volàtil, amb menor temperatura d'ebullició, s'evapora quedant en el matraç el líquid no volàtil (l'aigua). Per a replegar el líquid evaporat el fem passar per un condensador i el vapor condensat es recull en un erlenmeyer.
La cromatografia és un procediment que serveix per a separar els distints components d'una mescla aprofitant la diferent apetència o afinitat per un disolvent o un suport. En totes les cromatografies hi ha una fase mòbil que pot ser un líquid o un gas i una fase estacionaria que sol ser un sòlid. Els components de la mescla interaccionen en distinta forma en la fase estacionaria, passant al seu través a diferents velocitats i separant-se. Un exemple és la cromatografia on la fase estacionària és un paper de filtre i en un extrem es deposita una gota de la dissolució en la part de baix en contacte amb la fase mòbil
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.